Logo Cibersecurity made in Europe Logo UE

Certifikát alebo ‘mastná‘ pokuta: Únia zavádza povinnú ochranu áut proti hekerom

Od júla 2024 budú musieť byť nové autá homologované aj proti kybernetickým útokom. Modelom, ktoré to nedodržia, hrozí zastavenie predaja v EÚ.

Len pred pár dňami sa v médiách objavila informácia, že Porsche predčasne zastaví predaj spaľovacej verzie svojho SUV Macan v Európskej únii, pretože nespĺňa nové pravidlá, týkajúce sa kybernetickej bezpečnosti. Ide pritom o bestseller a najpredávanejšie Porsche v EÚ. Jeho predaj bude samozrejme pokračovať naďalej v ostatných krajinách mimo EÚ, vrátane Veľkej Británie. V predaji by malo zostať ešte minimálne dva roky. Medzitým sa v budúcom roku v EÚ začne predávať nový čisto elektrický Macan.

Nová smernica, zavádzajúca povinnú ochranu áut pred hekermi začne platiť v júli, každé auto bude musieť mať certifikát, potvrdzujúci, že v tomto ohľade spĺňa nároky EÚ. Problémom Macanu je, že bol vyvinutý skôr, ako boli známe presné požiadavky, týkajúce sa kybernetickej bezpečnosti a teraz by bolo príliš nákladné aktualizovať SUV tak, aby spĺňalo povinné pravidlá.

Predpis je súčasťou povinných požiadaviek Európskej únie a vozidlá predávané na trhoch EÚ budú musieť mať homologáciu na základe testov vykonávaných v špecializovaných laboratóriách. Legislatívny predpis, ktorý má označenie UN/UNECE WP.29, podľa webu EUROCYBCAR obsahuje povinnosť výrobcov chrániť proti kybernetickým útokom auto nielen v čase predaja, ale po celú dobu jeho životného cyklu. Či je vozidlo dostatočne chránené, má kontrolovať nezávislá autorita.

Puedes leer la noticia aquí